Eliminatiedieet

Een eliminatiedieet kan gevolgd worden indien uw hond een voedselallergie heeft, of wanneer u hier vermoedens van heeft.

 

Een eliminatiedieet is een samengesteld dieet waarbij u telkens een soort voeding geeft die bestaat uit slechts 1 diersoort, om zo uit te zoeken waar de hond allergisch op reageert en waar de hond dus niet allergisch voor is. Het beste is om te beginnen met een diersoort te geven die de hond in het verleden nog nooit eerder gekregen heeft omdat hij zo het meeste kans heeft hier positief op te reageren.

Tijdens deze periode krijgt uw hond niets anders, ook geen kauw kluiven, die zijn namelijk in de meeste gevallen gemaakt van onderhuids bindweefsel van runderen.

 

Hoe herkent u een voedselallergie bij uw hond

Elke hond zal anders reageren bij een allergie voor bijvoorbeeld een specifiek eiwit of granen in de voeding. Symptomen die vaak voorkomen zijn:
- Jeuk
- Huidschilfers
- Kale plekken
- Rode huid
- Ontlasting problemen (diarree, te hoge frequentie van ontlasten)
- (Enkelzijdige) oorontsteking

 

 

Indien hij niet goed reageert op een bepaalde diersoort, kunt u best weer overgaan op een andere diersoort (en dan ook weer alleen die diersoort voeren). Wij adviseren om kip te bewaren voor het laatst, omdat dit een diersoort is die heel vaak in voedingen voorkomt en dus het meeste kans geeft op een allergische reactie bij uw hond.

 

Uitzonderingen

Het is zo dat er honden zijn die maar weinig diersoorten echt goed verdragen maar dat is absoluut geen ramp. U kunt het beste 4 diersoorten in 3 weken geven, lukt dat niet doordat de hond op de meeste diersoorten niet goed reageert dan is het in de eerste plaats belangrijk dat je hond een voeding krijgt waar hij het wel goed op doet.

Wat u niet mag doen is enkel bij de eerste diersoort blijven omdat hij het hier goed op doet. Vaak is dit een te eentonige voeding. Dus wij raden  aan om toch ook nog door te gaan met andere diersoorten uitproberen zodat u een beter beeld krijgt van de intolerantie van bepaalde diersoorten.

Heeft een hond veel jeukklachten dan kiezen wij eerder voor een zalm variant omdat de omega 3 olie een gunstig effect heeft hierop.

In het andere, het beste geval kan het zijn dat uw hond op alle diersoorten goed reageert, dat is zeker niet abnormaal en is afhankelijk van de voeding die u gaf op het moment uw hond de allergie ontwikkelde. Bij de verse voedingen in ons assortiment is het namelijk zo dat deze geen gluten bevatten.

Brokken bestaan voor het grootste deel uit graan en opvulling, en uit heel weinig vlees dus vaak is het niet het dierlijk eiwit wat voor de allergie zorgt maar de plantaardige eiwitten die je niet terugvindt in verse voeding. In dit geval dient u dan zeker granen te vermijden, Een hond heeft deze namelijk niet nodig voor een evenwichtige voeding.

 

In vrijwel de meeste gevallen komen wij tot de conclusie dat de meeste honden niet tegen granen (gluten) kunnen, op een tweede plaats staan kip en rund ingrediënten. Soms zie je nog wel eens dat ook lam niet goed valt bij de hond; waarvan vrijwel iedereen denkt dat dit geschikt is voor gevoelige honden...Maar onze ervaringen bewijzen toch regelmatig het tegendeel!

 

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wilt u liever een persoonlijk advies op het gebied van honden of katten voeding?

Neemt u dan contact met ons op.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »