Dierendag

 

Waarom bestaat dierendag en waarom is dierendag eigenlijk op 4 oktober?

 

Ieder jaar op 4 oktober geef je je hond een lekker bot of speeltje, je kat een nieuw speeltje of wat lekkers. Dan is het namelijk Wereld Dierendag.

Maar waarom bestaat dierendag en waarom is deze dag op 4 oktober?

 

Die dag is niet zomaar gekozen want in 1929 in Oostenrijk, om precies te zijn in de stad Wenen, werd er een vergadering georganiseerd voor en door dierenbeschermers van over de hele wereld. Tijdens deze vergadering bespraken ze gezamenlijk hoe dierenmishandeling een halt toe geroepen kon worden.

De dierenbeschermers daar in Wenen vonden dat iedereen ter wereld best 1 dag in het jaar stil zou mogen blijven staan bij het feit dat ook dieren rechten hebben. Het recht bijvoorbeeld om niet geslagen, mishandeld of verwaarloosd te worden.

En dat ze daar dus voor beschermd moesten worden.

 

Er bestonden toen al wel andere themadagen zoals (niet onbelangrijk) Internationale Vrouwendag, Boomplantdag of Moederdag. Zo'n speciale dag is bedoeld om bij het grote publiek ergens goed de aandacht op te vestigen.

De dierenbeschermers vonden dat de dieren daar ook bij hoorden. Er moest alleen nog wel een datum worden geprikt voor deze Internationale Dierendag.

 

En wat bijna niemand weet is dat het 4 oktober is geworden omdat het de sterfdag is van een wel hele beroemde dierenvriend.

Eentje die 900 jaar geleden leefde.

De belangrijke, Italiaanse Franciscus van Assisi.

Franciscus zette zich zijn hele leven in voor dieren en de natuur. Hij hield zelfs kerkdiensten voor dieren. Hij was 1 van de eerste heiligen die in het openbaar zijn liefde voor de dieren uitsprak en ook vond dat mensen goed voor hun dieren moesten zorgen. Vandaar dat juist zijn sterfdag is gekozen en daarom vieren we al bijna 90 jaar ieder jaar op 4 oktober dierendag!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »